Landbrød med surdeig

SONY DSC
Landbrød med surdeig

En av de (få) tingene jeg savner mest med Sveits, er brødet. Ikke for å trakke noen på tærne, men jeg er ikke så veldig glad i norsk brød, i hvert fall ikke det man får kjøpt på butikken. I Sveits kan man gå inn på hvilket som helst bakeri eller hvilken som helst butikk og få veldig godt, ferskt brød. Jeg bakte nesten ikke brød der nede i det hele tatt, men i de siste månedene har jeg blitt nødt til det.

Etter å ha prøvet og feilet litt, eksperimentert med bare surdeig og med no-knead brød i forskjellige varianter, har jeg nå funnet den perfekte oppskriften på landbrød. Oppskriften fant jeg på en sveitsisk blogg, som igjen hadde fått oppskriften av bestefaren sin, som hadde vært baker, så dette er så autentisk som det kan bli. Selv om det etter oppskriften kan se komplisert ut, så er det i grunnen fort gjort, masse smak og det beste landbrødet jeg har smakt på lenge.

 

Dette gir bare ett brød, det holder til oss to i gangen, men jeg mener at oppskriften kan lett dobles.

Landbrød

Ingredienser:

Fordeig:

 • 50 g surdeig *
 • 50 g hvetemel
 • 50 g finmalt fullkornsmel
 • 100 ml vann
 • 2 g fersk gjær
 • 2 g sukker

Fremgangsmåte fordeig:

Løs opp gjæren og sukkeret i vannet, tilsett surdeigen og begge melsortene og bland det godt sammen til en løs deig. Dekk til bakebollen og la det stå i romtemperatur i 30-60 minutter.

Hoveddeig:

 • alt av fordeigen
 • 220 g vann
 • 350 g mel, for eksempel 150 g finmalt fullkorn og 200 g hvete
 • 7 g fersk gjær
 • 3 g sukker
 • 10 g salt

Fremgangsmåte:

Løs opp gjæren og sukkeret i vannet. Tilsett melet i bakebollen med fordeigen, hell i væsken og la mikseren gå på middels hastighet i 10 minutter. Tilsett saltet og la den gå i 8 minutter til.

Dekk til bollen og la deigen heve i romtemperatur i minst en time.

Forvarm ovnen til 250° C varmluft.

Bruk et bakeark eller et stykke bakepapir tilpasset stekebrettet ditt og strø et godt lag med mel over. Bruk en deigskrape og velt deigen forsiktig over på papiret. Ikke kna, alle luftboblene i deigen skal beholdes. Bruk deigskrapen til å forme et brød, det er ikke så nøye hvordan det ser ut.  Deigen vil fremdeles være ganske klissete, men melet på bakepapiret gjør at den ikke setter seg fast. Jeg velter deigen en gang rundt, sånn at den har fått et lag med mel over hele. Skyv bakepapiret med brødet over på stekebrettet og sett det inn i ovnen, på midterste rille.

IMG_3494Sett temperaturen ned til 220° C  (varmluft) mens brødet står inne i ovnen. Stek i ca 55 minutter.  Ikke ta ut brødet for tidlig, overflaten skal være mørk for å få frem den karakteristiske smaken.

Skjær deg en blings og smør masse smør på, fordi Everything is better with Butter!

SONY DSC
SONY DSC
 • jeg fikk min surdeig av en venninne for mange år siden, så jeg har aldri laget fra “scratch”. Denne fremgangsmåten tok jeg fra samme bloggen i Sveits.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *