Rustikk nektarinpai

SONY DSC
rustikk nektarinpai med rosmarinsukker

Nå som Indian Summer er i full sving her på Nordvestlandet (i stedet for sommer, vel og merke*), så tenkte jeg at jeg skulle  få lagt opp en siste (eller første) sommeroppskrift her på bloggen.Vi har jo hatt utrolig fint vær i det siste, selv om det akkurat i dag er litt surt.

Dette er en oppskrift jeg er veldig stolt av, den er egenkomponert, veldig enkel og veldig veldig god. Rosmarinen harmonerer kjempegodt med nektarinene. Ved første munnfull kjenner du ikke igjen rosmarinen sånn som du kanskje er vant til å smake den, men den gir bare noe ekstra til frukten og tar bort litt av søtheten til paien. Jeg er litt hekta på rosmarin for tiden, det kommer en del oppskrifter med det fremover – både søte og salte!

SONY DSC
nektarinpai med krem

Server gjerne med litt pisket krem, det er alltid godt!

SONY DSC
ingredienser nektarinpai

Ingredienser

 • 250 g mel
 • 40 g sukker
 • 120 g kaldt smør i terninger
 • 1 egg
 • 1-2 ss kaldt vann etter behov
 • 6-7 nektariner
 • 1 ½ ss mel
 • 1 ½ ss potetmel
 • 2-3 ss rosmarinsukker
 • Vann, evtl. 1 egg og litt melk til pensling.

Rosmarinsukker

 • 3 ss sukker
 • finhakket rosmarin av ca 15 cm lang rosmarinstilk (ca xejh ss)
SONY DSC
rosmarinsukker

Fremgangsmåte

Paibunnen lager jeg i kjøkkenmaskin eller food prosessor. Kjør smør, mel og sukker til det blir helt finkornet og tilsett det sammenpiskede egget. Tilsett vann etter behov, men ikke kjør deigen for lenge. Ta ut deigen, legg den i en plastpose og trykk den litt flat. Dette gjør det letter å kjevle ut deigen senere mens den er kald. La deigen hvile i kjøleskap i mind 30 minutter.

I mellomtiden forbereder du fyllet. Dra rosmarinnålene av stilken og finhakk dem. Gni dem inn i sukkeret for å frigjøre de eteriske oljene i rosmarinen, som vil gi sukkeret en mer aromatisk rosmarinsmak.

SONY DSC
nektarinpai før baking

Del nektarinene i to, ta ut steinen og skjær dem i tynne skiver. Legg dem i en bolle og bland med 2-3 spiseskjeer av rosmarinsukkeret. La dette stå å godtgjøre seg, maserere som det heter, til du har kjevlet ut deigen. Jeg pleier å la det stå i 20-30 minutter, men du kan sikkert la det stå i et par timer, kanskje natten over, hvis du vil forberede alt. Hold av ca 1 ss til å strø over til slutt.

Når deigen har fått hvilt seg og er nedkjølt, kjevler du den ut til en ganske rundt leiv, ca 30 cm i diameter. Jeg gjør dette direkte på matpapiret, med litt mel under, så slipper jeg å flytte den over senere.

SONY DSC
nektarinpai klar til å stekes

Bland mel og potetmel og vend dette inn i nektarinene. Fordel fyllet i midten av paien, la det være igjen en ca 5 cm kant rundt. Denne bretter du innover fyllet for å holde det på plass. Det som er så fint med en sånn rustikk pai, er at det ikke trenger å være fint, jo styggere mer rustikt, jo bedre.

Pensle kanten med vann/eggemelk og stø over litt rosmarinsukker.

Stekes i 180° C varm ovn i ca 40 minutter.

SONY DSC
ferdig stekt nektarinpai

Enjoy!

*Nå har jeg bodd her i nesten nøyaktig et år, så da begynner jeg også å syte på været ?1 thought on “Rustikk nektarinpai”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *