Gresskarsyltetøy

SONY DSC
Gresskarsyltetøy

Happy Halloween ?!

Jeg har jo allerede laget cupcakes med gresskar til i dag, men her kommer en annen oppskrift med gresskar. Kanskje du har gresskar til overs, da vil jeg så absolutt anbefale dette!

Med det samme jeg så denne oppskriften hos David Lebovitz bare for noen dager siden, så bare måtte jeg lage den! Som nevnt før, så er vi veldig glade i gresskar og spiser det hele året, så sant vi får tak i det. Butternut squash eller flaskegresskar som det heter på norsk har jeg fått tak i hele året her i Ålesund, og nå som det er Halloween og høst har det kommet flere andre sorter gresskar også.

Som vanlig har jeg adaptert oppskriften litt, jeg brukte litt mindre vanilje enn det David Lebovitz gjorde og jeg har brukt syltesukker, noe som er veldig lettvint  og det er lett å få bra resultat. Hvis du ikke har det eller ikke vil bruke det, bruker du bare vanlig sukker, men da må du koke det lenger for å få det stivt. Alt ettersom hvor mye vann gresskaret du bruker inneholder, må du eventuelt helle av litt av vannet før du begynner å koke syltetøyet.

Jeg er jo lat og derfor brukte jeg stekovnen til å lage gresskarpureen, da går det raskt, er nesten uten arbeid og mindre oppvask – tipper det er flere enn meg som hater å vaske opp her?

Jeg har ikke inkludert mengder i oppskriften nedenfor, det kommer an på hvor stort gresskaret ditt er og hvor mye puré du får ut av det. Se fremgangsmåten for hvordan du adapterer sukkermengden tilsvarende.

SONY DSC
Små glass med gresskarsyltetøy – klar til å gi bort i gave!

Oppskrift Gresskarsyltetøy

Ingredienser

  • Gresskar, for eksempel butternut squash
  • Appelsinjus
  • Sitronsaft
  • Vaniljepaste eller vaniljestang
  • Syltesukker

Fremgangsmåte

Begynn med å lage gresskarpureen. Del gresskaret i to og skrap ut frøene. Ikke kast dem, men røst dem i stedet – godt og sunt alternativ snacks til kveldskosen.

Legg gresskardelene med snittflaten ned og skinnet opp på et stekebrett og røst dem i ovnen ved ca 200° C til de er møre. Jeg stikker dem med en gaffel overalt for å være sikker.

Avkjøl, i hvert fall så mye at du kan håndtere dem. Skrap ut innholdet med en skje og bruk en foodprosessor eller stavmikser til å lage en slett og fin puré.

SONY DSC
Puré fra ovnsbakt  gresskar

Vei opp pureen og tilsett rundt halvparten av mengden syltesukker. Det jeg hadde i dag var et lite gresskar som bare ga ca 400 g puré, og da tilsatte jeg 200 g syltesukker. Tilsett ½ ts  vaniljepaste eller frøene fra ¼ til ½ vaniljestang.  Til 400 g gresskarpuré tilsatte jeg 2 ss appelsinjus og ca 1 ss sitronsaft.

Kok opp  og la det koke i 5 minutter. Hvis du bruker bare vanlig sukker, ikke syltesukker, så koker du det i ca 10 minutter.

SONY DSC
Gresskarpuré og syltesukker klar til å kokes

Fyll på glass og avkjøl. Oppbevar kjølig og kaldt. Fordi dette syltetøyet har litt lavere sukkerinnhold, vil det kanskje ikke holde seg like lenge som regulært syltetøy, så spis det raskt. Håper det smaker!

SONY DSC
Deilig rundstykke med gresskarsyltetøy

Enjoy!2 thoughts on “Gresskarsyltetøy”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *