Scones med tranebær

SONY DSC
Tranebærscones

Siden vi FREMDELES har Indian Summer her på Sunnmøre, så utsetter jeg høstoppskriftene litt til. Det er helt fantastisk med så fint vær, i ettermiddag satt jeg ute og koste meg med en kopp kaffe, og kjente at sola varmet – så deilig! Hele høstferien skal være sånn, så vi får nyte det og være så mye ute som mulig!

Jeg er veldig glad i scones. De er så anvendelige, synes jeg, dvs at man kan spise dem med eller uten pålegg, til kaffe og te, til frokost, lunsj eller kveldsmat eller bare til mellommåltid. Tranebær er et utmerket alternativ til rosiner, hvis man ikke liker det.

SONY DSC
scones med tranebær

Scones er alltid best når de er ferske og skal helst spises samme dag. Eller de kan fryses og tas opp samme dag som du trenger dem. Hvis jeg vil ha dem til frokost eller brunch på søndag, for eksempel, så mikser jeg smøret inn i melblandingen kvelden før og dekker det til. På søndag måler jeg opp og tilsetter væsken, former og baker scones’ene og vips så har jeg rykende ferske scones! Veldig lettvint og veldig, veldig godt!

Denne oppskriften gir 12-13 passelig store scones, vil du ha flere, for eksempel til å fryse ned, så dobler du den bare. Hvis du vil lage dem litt sunnere, så kan du erstatte noe av hvetemelet med noe grovere, finmalt fullkorn, for eksempel.

SONY DSC
Ingredienser tranebærscones

Scones med tranebær

Ingredienser

  • ca 225 g mel
  • 40 g kaldt smør, i terninger
  • 1 stor ss sukker
  • 2 ts bakepulver
  • evtl. en klype salt
  • 1 egg
  • 110 ml melk
  • 1 ts vaniljeessens, vaniljepaste eller vaniljesukker
  • 75 g tørkede tranebær
SONY DSC
deig tranebærscones

Fremgangsmåte

Jeg lager scones i kjøkkenmaskinen med flatvispen, men du kan også gjøre det for hånd på gamlemåten ved å smuldre smøret inn i melet.

Bland mel, sukker, bakepulver og vaniljesukker hvis du bruker det i en bolle. Tilsett kaldt smør i terninger og kjør det i kjøkkenmaskinen til smøret  blir litt større enn erter. Bland i de tørkede tranebærene.

Mål opp melken i et desilitermål, og tilsett egget og vaniljepasten eller vaniljeessensen, hvis du bruker det. Visp det godt sammen med en gaffel. Hell nesten all eggemelken over i mel/smørblandingen, men la det være igjen noen spiseskjeer til senere og arbeid det lett sammen med en slikkepott. Ikke kna.

SONY DSC
skjær trekanter av deigen

Strø et godt lag med mel på bakebordet og bruk en deigskrape eller melede hender føre deigen sammen. Deigen skal være ganske våt. Uten å kna for mye, form en flat pølse, ca 8 cm bred og så lang som den blir. Bruk en skarp kniv, deigskrapen eller som jeg, pizzahjulet, til å skjære trekanter av deigen, som du legger på stekebrettet.

SONY DSC
ferske tranebærscones

Forvarm ovnen til 180° C.

Pensle med restene av eggemelken og stek sconsene i ca 18-20 minutter til de er gylne.

Enjoy!

SONY DSCLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *