Franske Makroner med Sjokolade

Franske Makroner med Sjokolade

Macarons, de små franske godbitene, er selve mesterstykket til en blivende patissier. Kanskje fordi man må være så nøyaktig, både med ingrediensene og i fremgangsmåten når man lager dem? Her kan man ikke slurve, for da blir resultatet mislykket.

Her om dagen spurte en venninne meg om jeg hadde oppskrift, og det har jeg selvfølgelig. Jeg la ut denne på den forrige bloggen min, som også het everythingisbetterwithbutter.com, men hvor jeg skrev på engelsk. Jeg har ikke tatt nye bilder, men legger den ut nå på norsk likevel.

Mitt første møte med makroner i Sveits var i Zürich, der heter de Luxemburgeli og er en spesialitet fra byens mest berømte kafé og confisserie, Sprüngli. Her er de små og er fylt med smørkrem eller ganache i mange forskjellige smaker.

I Frankrike, hos Laduree eller Pierre Hermé, for eksempel, er makronene litt større og er ofte fylt med syltetøy. Jeg holder fremdeles en knapp på de små med smørkrem fra Zürich, og det er slik jeg liker å lage dem. Oppskriften her er på sjokolademakroner med sjokoladeganache og er inspirert av makronene på Le Pain Quoditien, en av mine favorittkaféer i Geneve.

img_2005

Som sagt, så er nøyaktighet nøkkelen til suksess når det gjelder makroner, så her gjelder det å følge oppskriften til punkt og prikke. Men det er få ting i bakeverdenen som slår å se at makronene dine får “føtter”  – ett skikkelig “YASSSS” moment ? ? ?.

Det er lurt å skille eggene dagen før og piske eggehvitene lett sammen. Det er også best at eggehvitene ikke er helt kalde – gjerne romtemperatur – og helst ikke helt ferske. Hvis du lager mye majones, béarnaise eller vaniljekrem og har ofte eggehviter til overs, så kan du veldig godt fryse ned eggehvitene og bruke dem til makroner (og selvfølgelig det samme med eggeplommene).

Oppskrift og fremgangsmåte har jeg fra Tartelette.

SONY DSC
Mmmmmacarons

Oppskrift Franske Makroner

Ingredienser

  • 90 g eggehvite (fra ca 3 egg)
  • 30 g sukker, gjerne finkornet
  • 180 g melis
  • 20 bakekakao
  • 110 g mandelmel

Fremgangsmåte

Sikt sammen melis, kakao og mandelmel i en bolle.

Pisk eggehvitene sammen med ei lita klype salt til skum (men ikke helt stive). Tilsett sukker litt og litt mens du pisker eggehvitene og sukkeret til en fin marengs. Sukkeret må være helt oppløst, og hvis du drar en kniv gjennom marengsmassen, skal du kunne se sporet – da er marengsen ferdig.

Bruk en slikkepott og vend mandelblandingen i marengsen litt etter litt, noen spiseskjeer i gangen. Du skal bruke rund 50 vendinger, sier Tartelette, men etterhvert lærer du deg å se det på massen når den er ferdig. Den skal være som tyktflytende lava. Du skal ikke blande for mye, da flyter makronene utover og får ikke føtter og du skal heller ikke blande for lite, da sprekker makronene oppå. Du kan teste massen for å se om den har riktig konsistens – ta litt på en tallerken – hvis toppen flater seg ut av seg selv er den ferdig, men hvis der står igjen en liten topp må du gi massen noen vendinger ekstra med slikkepotten.

Forbered to stekebrett med bakepapir eller bakeark. Jeg snur stekebrettene opp ned og bruker litt av makronmassen i hvert hjørne til å “lime” fast bakepapiret til stekebrettet. Fyll makronmassen i en sprøytepose og sprøyt så jevne og runde makroner som mulig på brettet. Alt etter størrelsen på makronene dine bruker du 2 til 3 brett.

Nå skal makronene tørke i 45 minutt til en time, det er slik de får den glatte, fine overflaten og “føttene”.

img_1659

Sett ovnen på 140° C varmluft.

Når 45 minutter er omme, så setter du stekebrettene inn i ovnen. Har du en god og stabil ovn (i temperatur), så kan du gjerne sette inn begge brettene på en gang. Det gjorde jeg med min gamle ovn, men den jeg har nå stoler jeg ikke helt på enda og setter derfor inn ett brett om gangen.

Stek makronene i 15 minutter. Det er her du gjerne kan sette deg foran ovnen for å se på når de begynner å løfte seg og få føtter. Veldig stilig!

img_1660

Mens makronene baker, rydder du plass på kjøkkenbenken og sprayer den med litt vann, evtl. tørker over med en ganske våt klut. Når makronene er ferdige, tar du ut stekebrettet og drar av bakepapiret med makronene på over på kjøkkenbenken. Dette gjør at makronene slipper lett av bakepapiret. La dem avkjøles og legg dem i ei tett boks. Her kan du gjerne fryse dem ned, Tartelette sier at de skal ligge i kjøleskapet i 2 døgn før du fyller dem, da blir de garantert seige inni.

Her har jeg fylt makronene med en enkel sjokoladeganache.

img_2348

Ingredienser Sjokoladeganache

  • 150 g kokesjokolade (lys, mørk, ekstra mørk etter smak)
  • 150 ml fløte

Fremgangsmåte Sjokoladeganache

Knekk sjokoladen i biter og legg den i en bolle. Varm opp fløten til rett under kokepunktet og hell over sjokoladen. La det stå i noen minutter og rør først forsiktig, så kraftigere for å få en glatt og fin ganache. La ganachen avkjøles til romtemperatur, og fyll den i en sprøytepose.

Når du er klar for å montere makronene, sorterer du dem to og to etter størrelse og sprøyter ganache på en av dem og legger den andre oppå. Trykk litt forsiktig sammen og voila – les macarons sont prêtes!

SONY DSC
Macarons au chocolat – franske makroner

 

Bon appetit!

 

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *