Kardemommeknuter

Kardemommeknuter

Follow my blog with Bloglovin

På en dag som denne trenger vi litt kosemat. Noe som varmer kroppen og sjelen litt, noe som hjelper litt på sorgen og sinnet over at en karikatur av en mann har blitt valgt til å lede en av verdens ledende nasjoner. Bloggen min er ikke en politisk plattform, men jeg kan ikke ikke si noe i dag. Jeg er i sjokk og i vantro over at dette faktisk skjedde, og har vanskeligheter for finne ord. De neste dagene og ukene vil vise hvilke ringvirkninger dette valget har for oss i lille Norge og resten av Europa.

Alle har sikkert en god bolleoppskrift som dere sverger til, tenker jeg. Dette er min. Jeg har laget den sånn i mange år –  jeg fikk den av en venninne som bodde i Sveits for mange år siden. Jeg har også prøvd å elte inn smøret til slutt, sånn som er så populært nå, men det får jeg ikke til. Derfor holder jeg meg til denne gammeldagse oppskriften. Dere bruker den bolleoppskriften dere er mest fortrolig med, si gjerne fra hvis dere prøver denne hvordan dere liker den.

SONY DSC

Sånn sett er dette mer ett inspirasjonsinnlegg enn en oppskrift. Jeg er veldig glad i kardemommeboller, mer enn kanelboller – jeg tror det er for at kanelboller finner man på hver bensinstasjon, Narvesen og 7/11 – you name it. Kardemommeknuter er litt mer sofistikert, eller?

Uansett, god gjærbakst varmer sjela når vi trenger det mest og i dag er en sånn dag.

Dette er en stor oppskrift, jeg pleier å lage vanlige boller av halvparten av deigen, så har jeg dem i fryseren. Av halvparten av deigen fikk jeg 18 store kardemommeknuter. Du kan også godt halvere oppskriften.

SONY DSC
Klar – ferdig – bak!

Oppskrift Kardemommeknuter

Ingredienser til bolledeig

 • 1 egg
 • 6 dl væske (3dl melk/3 dl vann)
 • 200 g smeltet smør
 • 200 g sukker
 • 1 pk tørrgjær
 • 3 ts kardemomme (gjerne økologisk, jeg synes den er mildere samtidig som den gir den gode kardemommesmaken)
 • ca 1000 – 1200 g hvetemel
 • evtl. ett egg og litt melk til pensling

Ingredienser Fyll

(til halvparten av deigen, doble den hvis du lager kardemommeknuter av hele deigen)

 • 75g mykt smør
 • 1-1 ½ ss kardemomme
 • 4 ss sukker
 • ½ ts vaniljepaste
SONY DSC
Ferdigsmurt deig

Fremgangsmåte

Bland sammen de tørre ingrediensene. Hold av en del av melet til du ser om du trenger det, deigen skal være ganske klissete. Bland sammen det smeltede smøret, melken og vannet, det skal være lunka, men ikke for varmt. Pisk inn egget i væsken med en gaffel. Hell alt over melet og kna godt. Jeg lar kjøkkenmaskinen gå i ca 10 minutt.  Dekk til bollen og la det heve til dobbel størrelse, dette tar ofte godt over en time hos meg.

I mellomtiden rører du sammen mykt smør, sukker, kardemomme og vanilje til fyllet.

SONY DSC

Hvelv deigen over på en melet arbeidsflate og del den i to. Kjevle ut en stor firkant, ca 40x40cm. Smør fyllet utover hele og brett deigen i to. Bruk en skarp kniv, eller som meg, pizzahjulet, til å skjære remser av deigen med, ca 6-7 cm brede. Skjær hver remse nesten helt igjennom igjen, slik at du til slutt får en lang tynn deigremse, som du så tvinner rundt fingrene, som om du nøster opp deigen og fester den ved å stappe enden ned i toppen. Sett bollene på stekebrettet med godt mellomrom mellom hver, de hever seg masse! Jeg satte 9 på hvert brett. Trill ut vanlige boller av andre halvparten av deigen, eller gjenta prosessen for å lage flere kardemommeknuter.

SONY DSC

Sett stekeovnen på 225° C.

Dekk stekebrettene med kjøkkenhåndklær og la kardemommeknutene etterheve i 20-30 minutt. Pensle med eggemelk og stek i ca 20 minutter til kardemommeknutene er godt gylne.

SONY DSC
Kardemommeknuter med vanilje

Enjoy!

SONY DSC

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *