Cuchaule – Sveitsisk Safranbrød

Cuchaule – Sveitsisk Safranbrød

Svart senker natten seg, i stall og stue….

Begynnelsen på Luciasangen er i hvert fall sant, det er så mørkt for tiden. Også her tidligere i dag, da jeg bestemte meg for å lage enda en omgang med cuchaule, som er sveitsiske safranbrød og et alternativ til lussekatter.

Derfor er bildene deretter, håper dere tilgir meg for dem, men allikevel får lyst til å lage dette søte brødet. Cuchaule spises hele året i Sveits og er det nærmeste man kommer en hvetebolle. Derfor spiste jeg det ganske ofte og synes at smaken av safran oppgraderte nettopp en helt vanlig bolle.

Jeg lagde først denne oppskriften med safrantråder, men det var ingen suksess, dessverre – selv om jeg mer enn doblet antall safrantråder og lot dem trekke i melken i nesten et døgn. Det smakte nesten ingenting safran og deigen/brødet ble heller ikke lysegult. Etterpå lagde jeg den med en hel pose malt safran, og det ble andre boller (pun intended, som det heter)!

Fordelen med å lage safranbrød eller lussekatter med safranpulver i stedet for tråder, er at man slipper å la det trekke i melken over natten, og derfor kan sette i gang en brøddeig på dagen! For eksempel i dag, så har du noe godt til kvelden.

SONY DSC
Svakt gul, men deilig duftende deig!
Oppskrift Cuchaule, sveitsisk safranbrød

Ingredienser Fordeig

  • ca 850 g mel
  • 1  pose tørrgjær eller 1 pk vanlig gjær
  • 1 dl melk, lunken
  • 2 ss sukker

Ingredienser Deig

  • 120 g sukker
  • 3 dl væske, 50-50 melk og vann
  • 1 dl matfløte
  • 80 g smør, smeltet
  • 1 egg
  • 1 pose safranpulver

Til pensling: 1 eggeplomme blandet med litt melk (eggehviten kan du godt fryse og bruke senere, for eksempel til Sarah Bernhart, Franske Makroner eller Kanelstjerner)

SONY DSC

Fremgangsmåte

Hell melet i en stor bolle og lag en liten grop midt i. Legg 2 ss sukker og tørrgjæren oppi (hvis du bruker vanlig gjær, så løser du den opp i den ene desiliteren med melk) og hell melken oppi. Dekk over litt med mel fra kanten og la det stå i ca 30 minutter, til fordeigen begynner å skumme litt.

Tilsett resten av ingrediensene og kjør deigen i kjøkkenmaskinen i 5-8 minutter, eller kna for hånd til deigen er smidig.

Dekk til bollen og la deigen heve seg til det dobbelte.

Strø et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen ut. Del den i 3 deler som du former til runde brød og legger på stekebrettet. Dekk til og la safranbrødene etterheve i ca 20 minutter.

SONY DSC

Pensle med eggemelk og skjær mønster i brødene med en skarp kniv, ca 5 mm dypt. Tradisjonelt er det rutemønster, men det er minst like fint med diagonale snitt, synes jeg, og litt enklere?

SONY DSC

Enjoy!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *