Kanelstjerner – Sveitsiske julekaker II

Kanelstjerner – Sveitsiske julekaker II

Neste oppskrift på annerledes julekaker er på kanelstjerner, og jeg er sikker på at dere vil like dem! De er nesten som kransekake med litt kanelsmak, veldig gode og et fint alternativ hvis du begynner å bli litt lei de tradisjonelle julesmåkakene! Disse er også naturlig glutenfrie, det er jo et pluss, det utvider repertoaret til de familiene som strever med glutenintoleranse eller glutenallergi.

Kanelstjerner, Zimtsterne på tysk og i den tyske delen av Sveits er populære og har tradisjon i andre europeiske land også, særlig Tyskland og Østerrike, så hvis dere har vært på julemarked nedover i Europa, så har dere sikkert sett dem og kanskje smakt dem.

SONY DSC

Jeg prøvde meg litt frem med glasuren – tradisjonelt så skal den pensles på før kakene stekes, og kakene skal egentlig mer tørkes enn stekes, men min glasur ble likevel litt brun og det er ikke så fint, da, selv om smaken er den samme. Så på noen av disse sprøytet jeg på vanlig melisglasur til slutt, da ble det lekkert og fint. Men det som jeg til slutt fant ut var best, var å tilsette noen spiseskjeer melis i marengsen, for så å fylle det i en sprøytepose, sprøyte den på småkakene og så bake dem på svak varme på nederste rille. Smaksmessig er det hipp som happ, så det gjør du som du vil med!

SONY DSC

SONY DSC

Oppskrift Kanelstjerner

Ingredienser

 • 3 eggehviter
 • en klype salt
 • 250 g melis
 • 1 ts vaniljeekstrakt eller 1 ts vaniljesukker
 • 1 – 2 toppa ts kanel (jeg brukte 2)
 • 1 ts kakao (valgfritt – jeg gjorde det)
 • 350 – 450 g malte mandler, til passe deig. Dette avhenger av størrelsen på eggene dine.
 • 2-4 ss melis til glasuren

Pluss ekstra melis til å kjevle ut deigen

SONY DSC

Fremgangsmåte

Visp eggehvitene stive med en klype salt. Sikt melisen og tilsett litt og litt til det blir en fin marengs. Ta av 50 g av marengsmassen til glasur. Bland sammen kakao, kanel og vaniljesukker og ca 350 g av de malte mandlene  og tilsett alt i marengsmassen. Bland godt, jeg brukte flatvispen til kjøkkenmaskinen til dette, deigen skal jo være fast. Tilsett mer malte mandler hvis deigen er for klissete, men den kommer uansett til å være litt klissete.

Legg deigen på et stykke bakepapir og trykk den flat. Pakk den inn og sett den kaldt i minst en time.

Sett ovnen på 130 – 140° C.

Stø et tynt lag melis på bakebordet. Forbered en liten bolle med melis, denne kan du bruke til å dyppe stjerneformen i, slik at deigen ikke klistrer seg fast til den. Kjevle deigen ut til en tykkelse på ca 1 cm. Her kan du velge mellom tre alternativer på hvordan du vil ha på glasuren.

 1. Stryk et lag med glasur på hele deigen og trykk ut stjerner så tett som mulig. Legg disse på stekebrett (ene) og la dem tørke i ca 20 minutter på 130-140°C. Gjenta prosessen med den gjenstående deigen.
 2. Trykk ut stjerner som vanlig og pensle på glasuren på vanlig måte.
 3. Trykk ut stjerner som vanlig. Tilsett noen ekstra spiseskjeer melis i den tilsidesatte marengsen til det blir en tykk glasur og fyll den i en sprøytepose. Klipp av et lite hull og sprøyt på glasuren.

SONY DSC

Stek kanelstjernene på nederste rille i stekeovnen i ca 20 minutter. Avkjøles på rist og oppbevares på boks.

SONY DSC

Enjoy!4 thoughts on “Kanelstjerner – Sveitsiske julekaker II”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *