Smørkjeks med Mandarin

Smørkjeks med Mandarin

Så er det allerede 2. søndag i advent! Jeg skal ikke komme med enda en kommentar om hvordan tiden flyr osv osv, men i stedet si at julemarkedet i Korsatunellen i går ga skikkelig julestemning!

Mens jeg jobber med flere julekakeoppskrifter i kulissene *, så får dere en oppskrift her som gjerne kan spises hele året, i hvert fall synes jeg det. Disse smørkjeksene med mandarin ga meg enda litt mer julestemning!

Oppskriften er basert på Rosmarinkjeksene og er veldig raske og lettvinte å lage. Du bare ruller pølser som du skjærer skiver av, eller som jeg gjorde med halvparten av deigen her, skjærte dem i firkanter, noe som ble veldig lekkert å se på i det minste. Noen av dem dyppet jeg i smeltet sjokolade, bare for å prøve, men jeg liker dem nok best naturell!

*det har vært så mørkt her den siste uken at jeg ikke har fått tatt fine bilder (jeg tar bare bilder i naturlig lys) og selv disse her er ikke perfekte, men jeg fant ut at de var gode nok for denne gangen….?.

SONY DSC
Istykkerrevne mandariner….

Oppskrift Smørkjeks med smak av mandarin

Ingredienser

  • 225 g smør, mykt
  • 150 g sukker, gjerne finkornet
  • 1 stort egg
  • ca. 300 g mel
  • evtl. klype salt
  • 1-2 ss revet mandarinskall (eller klementin)
  •  til pynt: 3 ss sukker blandet med 1-2 ss revet mandarinskall, evtl. en eggehvite

Fremgangsmåte

Hvis du ikke får tak i økologiske mandariner/klementiner så må du vaske/skrubbe dem godt før du river skallet. Jeg brukte 5 mandariner for å få 3 ss, så det ble noen mandariner på meg den dagen , men det er jo både godt og sunt!

Rør smør, sukker og mandarinskall til det blir lyst og luftig. Tilsett egget. Miks det godt sammen før du blander i melet til en fast deig.

SONY DSC
Kjeksdeig
SONY DSC
Deigpølse

Del deigen i to deler og form hver del til ei pølse som er ca 5-6 cm i diameter. Dette er lettest hvis du bruker plastfolie til å rulle ut pølsen med. Legg deigpølsene i kjøleskapet i minst en time. Hvis du er opptatt av å få perfekt runde kjeks (det er ikke jeg), så kan du legge dem inne i en tom tørkerull-rull (?), da holder de formen.

Du kan også fryse ned deigpølsene, for å steke kjeksene senere. Jeg pleier å fryse ned en av deigpølsene og steke kjeks av den andre, så har jeg noe i bakhånd neste gang jeg får besøk.

Sett stekeovnen på 180° C.

SONY DSC

Ta deigpølsene ut av kjøleskapet og legg dem på et skjærebrett. Pensle dem med eggehvite eller bare vann (det gjør jeg) og rull dem i sukker blandet med mandarinskall. Skjær skiver, litt over 0.5 cm tykke og legg dem på et stekebrett. Alternativt kan du pensle med vann, skjære skiver som du så dypper kanten rundt i sukkeret. Det pleier jeg å gjøre, så kan jeg justere formen litt med det samme.

Hvis du vil ha firkantede kjeks, som jeg her, så kjevler du ut deigen på et tynt lag hvetemel til ca ½ cm tykkelse og skjærer firkanter. Jeg brukte lineal (følte meg veldig OCD, men hva gjør man ikke for fine bilder) og skjærte 5 x 5 cm store kjeks. Så brukte jeg fingeren til å stryke på litt vann for så å dyppe dem i sukkerblandingen.

Stekes i ca 12-15 minutter til kjeksene er gyldne rund kanten. Avkjøles på rist.

SONY DSC

Enjoy!Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *