Galette des Rois – Helligetrekongerskake II

Galette des Rois – Helligetrekongerskake II

Her kommer kake nummer to for å markere Helligetrekongersdag. Denne faller garantert i smak – er det noe alle liker, så er det kaker med mandler i!

Det skal jo være butterdeig i denne kaken. Jeg har laget vanlig butterdeig før, men bestemte meg for å lage butterdeig i foodprosessor denne gangen, for å se om det er bra nok. Det er jo utrolig mye lettere og jeg synes det absolutt er bra nok. Jeg adapterte min oppskrift fra Nigella Lawson‘s How to be a domestic goddess (Nigella har faktisk bursdag i dag – Hurra!). Du kan jo også kjøpe ferdig butterdeig, men den inneholder ikke nok smør for min smak (…), men mye annet lureri. Med mindre du får kjøpt hos baker, da, naturligvis, da regner jeg med at du får ekte saker.

Vi kjører i gang – her er oppskriften!

Sånn bretter du butterdeigen

Oppskrift Galette des Rois – Helligetrekongerskake med mandelkrem

Ingredienser Butterdeig:

  • 250 g smør
  • 250 g hvetemel
  • noen dråper eddik
  • 5-6 ss iskaldt vann
Her ser du smørlagene i butterdeigen godt

Fremgangsmåte:

Del opp smøret opp i små terninger, ca ½ cm i størrelse. Ha det opp i bollen til foodprosessoren sammen med melet og kjør det i korte intervaller til smørterningene har blitt mindre, men er fremdeles synlige. Tilsett noen dråper eddik og litt og litt isvann til massen samler seg til en deig. Trykk litt flat og pakk den inn i plast, legg deigen i kjøleskapet i ca en halv time.

Strø et tynt lag med mel på bakebordet og kjevle ut deigen til et rektangel. Brett den sammen i 3 deler som et forretningsbrev. Snu deigen slik at den tykkeste bretten er til venstre for deg. Gjør dette 2 ganger til.

Pakk inn i plast igjen og legg den i kjøleskapet i minst en halv time.

Ingredienser Mandelkrem

  • 125 g mykt smør
  • 125 g sukker
  • 125 g mandelmel
  • 1 stort egg
  • 1-2 ss likør (f.eks Grand Marnier, jeg brukte pærelikør fordi jeg var så heldig å få i julegave!) eller Orange Blossom Water hvis du har det (fåes ofte på innvandrerbutikker)
  • 1 egg pluss litt vann eller melk til pensling

Fremgangsmåte Mandelkrem

Rør smøret mykt, men ikke luftig for en gangs skyld og bland inn resten av ingrediensene. Sett kaldt i ca 1 time.

Ta butterdeigen ut av kjøleskapet og del den i to. Kjevle ut hver del til en rund leiv (jeg brukte en tallerken som mal som jeg skjærte rundt. Fordel mandelkremen på den ene, la det være igjen en kant på ca 1 ½ cm . Pisk sammen et egg med litt vann eller melk og pensle dette på kanten, men vær forsiktig så du ikke pensler selve snittkanten på butterdeigen, da vil den ikke heve seg.

Dekk med den andre butterdeigplaten, og trykk godt sammen. Bruk baksiden på en kniv og riss mønster i kaken. Stikk kniven inn 4 steder for å lage luftehull – det blir finest hvis du gjør dette langs linjene du lager i mønsteret. Tilslutt bruker du også kniven til å skyve inn deigen nederst for å lage et buet mønster. Pensle hele kaken med eggeblandingen.

Sett hele kaken kaldt i minst en time.

Sett ovnen på 180 °C.

Stek kaken midt i ovnen i 30-35 minutter, la den avkjøles litt før du spiser den!

Den ferdige kaken

3 – 2 – 1 – gone ?

Enjoy!

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *