Hellige Tre Konger – Bollekake med mandel

Hellige Tre Konger – Bollekake med mandel

Et riktig godt nytt år, kjære lesere! Håper alle hadde en like fin jul som jeg hadde – utrolig rolig og avslappende, og er alle sammen klare for å starte året med nye krefter – here we go 2017!

I dag er det Helligetrekongersdag, eller epifani, som det også heter. Etter den gamle julianske kalenderen er det julaften og de ortodokse landene feirer fremdeles julaften i dag.

Nedover i Europa så markeres denne dagen med kaker. I Sveits er det to forskjellige kaker, en bollekake og en butterdeig/mandelkake som blir laget kjøpt (tror nok folk flest kjøper, og det hadde jeg sikkert gjort også, hadde vi hatt bakerier som der nede….?). Felles for dem begge, er at de har en plastikk- eller keramikkfigur gjemt inni, og at den som får den, er konge for en dag. Jeg brukte en mandel, jeg da, og det blir spennende å se hvem som får den i dag.

Det er jo egentlig en vanlig bolledeig med rosiner, dette her, men jeg har altså oversatt en oppskrift fra Sveits. Den har mye mindre sukker og litt mindre smør en min vanlige bolle-oppskrift, og er uten kardemomme. Så enten prøver du denne, bruker din vanlige bolleoppskrift, eller kanskje denne her?

Oppskrift Bollekake til Helligetrekongersdag

Ingredienser

  • ca 500g hvetemel
  • 3 ss sukker
  • evtl 1 ts salt
  • ½ til 1 pakke tørrgjær (eller vanlig gjær)
  • 3 dl melk
  • 75 g smør, smeltet
  • 100g rosiner

Til dekorasjon

  • 1 eggeplomme og litt melk
  • skivede mandler
  • evtl litt perlesukker

Fremgangsmåte

Smelt smøret og la det avkjøle litt. Bland mel, sukker, tørrgjær og evtl. salt (jeg bruker som oftest vanlig saltet meirerismør og da tilsetter jeg ikke ekstra salt i bakervarene mine) i en stor bolle. Tilsett smeltet smør og melk og kna det godt. Jeg lar maskinen stå i 8-10 minutter, på lav hastighet, til deigen er smidig og blank.

La deigen heve til dobbel størrelse – dette tar ca 1 time. I mellomtiden legger du rosinene i vann – legg rosinene i en bolle og dekk dem med kokende vann.

Når deigen er klar, så slår du vannet av rosinene og knar dem forsiktig inn i deigen. Form en stor og 8 mindre boller, som du legger som en sol på et stekebrett eller i en paiform. Gjem en mandel eller en plastikkfigur (må kunne brukes til baking) i en av bollene. La bollekaken etterheve i ca 20-30 minutter. Pensle med eggeplomme blandet med litt melk og strø over skivede mandler og evtl. perlesukker.

Sett ovnen på 200°C.

Stek bollekaken i nedre delen av ovnen i ca 30 minutter. Avkjøles på rist.

Du har kanskje en krone liggende fra en barnebursdag? Da kan du jo bruke den opp igjen. Jeg skulle ta bilde av vår, men den ga jeg med til skolen sammen med en bollekake i dag….

Ha en fin Helligetrekongersdag!

JEG FIKK MANDELEN SELV !!!!?

Enjoy!

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *