Bollekake med mandelfyll

Bollekake med mandelfyll

Tiden har flydd litt fra meg i det siste, men her kommer endelig en ny oppskrift. Tenker det passer bra, jeg, med en bolledeig-variasjon sånn i påsken.

Er det oppskrifter som er universelt elsket så er det både oppskrifter av bolledeig og oppskrifter med mandler – begge deler gjør så riktig lykkelig, er dere ikke enige?

Jeg ble egentlig inspirert til denne oppskriften av svenskene sine semlor, som er fastelavnsboller med marsipanfyll og krem. Og så ville jeg gjerne lage noe i en brødform, for da lurer jeg meg selv til at det er greit å spise det til frokost. Noe jeg gjorde, både lørdagen og søndagen den helgen, pluss et stykke til kaffen, da med krem.

Da setter vi i gang med oppskriften, dere! Jeg brukte min vanlige bolledeig som her, og mandelfyllet her og vips så var det satt sammen en ny bollekake!

OPPSKRIFT BOLLEKAKE MED MANDELFYLL

Denne oppskriften gir to bollekaker eller 1 bollekake og ca 10 boller, alt etter størrelsen

Ingredienser til bolledeig

 • 1 egg
 • 6 dl væske (3dl melk/3 dl vann)
 • 200 g smeltet smør
 • 200 g sukker
 • 1 pk tørrgjær
 • 3 ts kardemomme (gjerne økologisk, jeg synes den er mildere samtidig som den gir den gode kardemommesmaken)
 • ca 1000 – 1200 g hvetemel
 • evtl. ett egg og litt melk til pensling

Ingredienser Mandelfyll

 • 125 g mykt smør
 • 125 g sukker
 • 125 g mandelmel
 • 1 stort egg
 • 1-2 ss likør (f.eks Grand Marnier, jeg brukte pærelikør fordi jeg var så heldig å få i julegave!) eller Orange Blossom Water hvis du har det (fåes ofte på innvandrerbutikker)

Fremgangsmåte

Bland sammen de tørre ingrediensene. Hold av en del av melet til du ser om du trenger det, deigen skal være ganske klissete. Bland sammen det smeltede smøret, melken og vannet, det skal være lunka, men ikke for varmt. Pisk inn egget i væsken med en gaffel. Hell alt over melet og kna godt. Jeg lar kjøkkenmaskinen gå i ca 10 minutter.  Det er best at bolledeigen ikke er for tørr og for fast, heller litt klissete. Dekk til bollen og la det heve til dobbel størrelse, dette tar ofte godt over en time hos meg.

I mellomtiden rører du sammen alle ingrediensene til mandelfyllet og setter det til side.

Når deigen er klar, så strør du et lag med mel på bakebordet og hvelver deigen ut av bollen. Del deigen i to og trill evtl. ut vanlige boller av den ene delen.

Forbered brødformen, enten ved å kle den med bakepapir, eller å smøre den godt.

Kjevle ut den andre delen av deigen til et stort rektangel, bredden skal være litt mindre enn lengden på brødformen din.

Smør på mandelfyllet og rull opp bolledeigen som en rullekake. Legg den i brødformen, dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og sett til etterheving i 30-40 minutter.

SONY DSC

Sett ovnen på 200° C

Pensle bollekaken med et egg eller en eggeplomme iblandet litt melk, eller bare med litt fløte.

Stek bollenaken midt i ovnen i ca 40 minutter til den har fått fin farge oppå. Når du tar den ut, hvelver du den ut av formen og legger den på en bakerist, dekk den med et kjøkkenhåndkle og la den avkjøles litt.

Skjær skiver av bollekaken, og nyt den sammen med te eller kaffe. Hvis du vil være litt ekstra dekadent, så serverer du litt krem til – det er aldeles nydelig!

Enjoy!

 

 

 

 

 

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/18327175/?claim=kgdryeeh4z6″>Follow my blog with Bloglovin</a>Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *