SAFRANBRØD – Cuchaule fribourgeoise

SAFRANBRØD – Cuchaule fribourgeoise

Dette er noe av det nærmeste vi kom boller eller julebrød i Sveits – som man fikk kjøpt i bakeriene i hvert fall. Vi ble etterhvert så glade i dette brødet, som er litt mindre søtt en det norske julebrødet, at nå foretrekker vi det. Bonuspoeng for mange er at det ikke er rosiner i deigen.

 

Og så er det den nydelige gule fargen og den spesielle smaken brødet får av safran. Dette brødet passer på brunch-bordet året rundt, men kanskje særlig til påske?

Hvis man planlegger kvelden i forveien legger man safrantråder til bløt i melken over natten i kjøleskapet. Da kommer safransmaken og den fine gule fargen ekstra godt frem. Hvis ikke, bruker man bare en pakke med malt safran rett i deigen.

 

 

OPPSKRIFT SAFRANBRØD

Ingredienser fordeig:

 

100 g speltmel *

ca 900 g hvetemel

1 pakke gjær**

1 dl melk, lunken

2 ss sukker

*speltmelet gjør at deigen blir ekstra elastisk, men hvis du ikke har det, bruker du selvfølgelig bare vanlig hvetemel

** du kan også bruke tørrgjær, men akkurat til denne oppskriften liker jeg å bruke vanlig gjær

Ingredienser deig:

30-40 safrantråder eller 1 pakke safranpulver***

1 ½ dl vann

1 ½ dl melk

1 dl matfløte

80 g smør, smeltet

120 g sukker

1 egg

 

*** hvis du planlegger på forhånd, legger du safrantrådene i melk/egg/fløteblandingen over natten. Hvis ikke, bruker du en pakke safranpulver.

Til pensling: 1 eggeplomme vispet sammen med 1 ss melk

 

 

FREMGANGSMÅTE

  1. Til fordeigen heller du mesteparten av hvetemelet og alt speltmelet i en stor bolle. Lag en grop i melet. Løs opp gjæren i melken, bland med 2 ss sukker og hell i gropen. Dekk med litt mel og la det stå i ca 30 minutter.
  2. Etter 30 minutter –  nå har gjæren sannsynligvis begynt å skumme – kan de andre ingrediensene blandes inn i fordeigen. Kjør den i 5 minutter i kjøkkenmaskin, eller kna for hånd hvis du orker det! Dekk til bakebollen og la deigen heve til ca dobbel størrelse. Dette tar vanlig vis ca 1 time.
  3. Sett ovnen på 190 grader over- og undervarme
  4. Hell deigen ut på bakebordet og del den i 3 deler. Jeg pleier å lage et stort og to litt mindre – 1 stort til oss og 2 til å gi bort :). Form hver del til et rundt brød og legg på et stekebrett kledd med bakepapir. La brødene etterheve i ca 15 minutter. Pensle med eggeplomme med melk, og skjær 5 mm dype striper eller gitter i brødene.
  5. Stek brødene i ca 35-40 minutter på nederste rille.

 

Velbekomme!