SMØRKJEKS MED GURKEMEIE

<span class="hpt_headertitle">SMØRKJEKS MED GURKEMEIE</span>

 

Gurkemeie, eller curcuma, eller turmeric på engelsk, har det vært litt snakk om de siste par årene. Det blir sagt at dette gule krydderet fra India har helende effekt på mange sykdommer, at det er rikt på antioksidanter og at det har betennelsesdempende egenskaper.

Det har jeg vel ingen anelse om – men at det gir en spennende ny smak til bakverk, og også en nydelig gyllen farge – det er noe jeg liker.

Dere som kjenner meg vet at jeg liker å betegne meg selv som en gammel dame, en som liker en tørr kjeks til kaffen. Jepp – det er meg. Disse kjeksene er virkelig perfekte, pluss at man får bittelitt god samvittighet fordi det er gurkemeie i dem og det har helsefremkallende egenskaper. Akkurat i øyeblikket velger jeg å tro på det ?.

Oppskriften er utrolig enkel, og deigen skal ikke ligge i kjøleskapet – du kan altså starte bakingen og ha kjeksene klare på litt over en halvtime. Det eneste er at smøret bør ha romtemperatur, men her har jeg også jukset litt innimellom.

Pass på at du har noen å dele kjeksene med, ellers er faren for at du spiser alle selv. Anyway – her er oppskriften:

 

SMØRKJEKS MED GURKEMEIE:

Ingredienser:

125 g smør, romtemperatur

100 g sukker

1 egg

250 g mel

1 ts bakepulver

1 ts gurkemeie

1/2 ts kanel

1/2 ts muskatnøtt

*

1 ts kanel

50 g sukker

 

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 225 grader over- og undervarme.

Rør smør og sukker hvitt i en kjøkkenmaskin eller med en håndmikser. Tilsett egget og rør godt.

I en annen bolle, bland sammen mel, bakepulver og krydder. Miks sammen mel- og smørblandinger til en deig. Deigen vil virke ganske tørr.

Bland sammen sukker og kanel i en separat liten bolle.

Trill kuler av deigen mellom håndflatene og rull dem i kanelsukkeret. Sett dem på en stekeplate dekt med bakepapir og trykk dem flate – med en gaffel, håndflaten eller et stempel.

Stek kjeksene i ca 15-20 minutter til de er lett gyldne rundt kantene. Etter 5 minutter på stekebrettet flyttes kjeksene til en rist for å avkjøles helt.

 

Velbekomme!